Stephen King: “22.11.63.”

Što je ovo, upitat će se naši čitatelji (njih oboje), recenzija knjige na SF Centru? Recenzija knjige koja nema veze sa Star Trekom? Recenzija knjige Stephena Kinga?! King je napisao znanstvenofantastičnu knjigu? O, da… I to kakvu!

Glavni lik je Jake Epping, profesor engleskog jezika u večernjoj školi u gradiću Lisbon Falls, savezna država (pogađajte jednom) Maine, koji u jednom od svojih razreda upoznaje domara Harryja Dunninga, čovjeka s poteškoćama u razvoju koje su nastupile kad ga je otac teško istukao pred pedesetak godina i ubio mu braću i sestre. Dvije godine nakon toga, Al Templeton, vlasnik lokalne zalogajnice poziva svojeg prijatelja Jakea, koji je zaprepašten kad vidi da je Al naizgled ostario nekoliko godina u roku od jednog dana. Al mu objašnjava da je nabasao na vremenski portal u samom kutu ostave te da prolaskom kroz njega putnik izazi na istom mjestu, ali 9. rujna 1958. godine. Povratkom natrag kroz portal, u sadašnjosti prođu dvije minute, bez obzira koliko putnik proveo vremena u prošlosti.

112263_puni.jpgČemu sve to, pita se Jake, a Al mu odgovara da je po njegovom mišljenju velika prekretnica u povijesti bilo Kennedyjevo ubojstvo, čiji je datum zapravo naslov ovog romana. Alova zamisao je bila da spriječi Leeja Harveyja Oswalda u njegovom naumu, no rak pluća od kojeg je obolio nekoliko godina nakon odlaska u prošlost mu ne bi dopustio da doživi dan atentata.

Pošto mu Al nije ostavio velik izbor, Jake odlučuje proći kroz taj vremenski portal i, doista, s druge strane se nalazi Lisbon Falls kakav je bio 1958. I upravo je to točka u kojoj ćete, po mišljenju ovog autora, odlučiti nastaviti čitati knjigu ili odustati od nje. Naime, od te točke slijedi vrlo romantičan i nostalgičan prikaz prošlosti – đumbirovo pivo je imalo bolji okus, ljudi su bili pristojniji, nije bilo vječite prijetnje terorizmom (iako je postojala nuklearna prijetnja, no Jake zna da se ništa od toga neće ostvariti), nije bilo potrebe za zaključavanjem ulaznih vrata, i tako dalje.

No, ono što će protagonist uskoro saznati, nakon što odluči ostvariti ono što njegov prijatelj Al nije u mogućnosti, jest činjenica da je prošlost uporna u svojoj nepromjenjivosti – ako želite promijeniti i najmanju sitnicu, guma automobila će vam se isprazniti preko noći, stablo će pasti preko ceste kojom morate proći, igla pištolja će zatajiti; morate biti spremni za svaki mogući problem.

Naravno, Jake mora “ubiti” pet godina vremena prije tog sudbonosnog dana. Nema smisla odmah otići u Dallas jer je u to vrijeme Oswald još uvijek u Rusiji. Odlučuje se baviti svojom strukom – predavati engleski jezik, ali pod pseudonimom. Nakon nekog vremena odlazi u Miami, pa nakon toga u jedan gradić u Teksasu gdje u lokalnoj srednjoj školi upoznaje ljude s kojima će se zbližiti.

Dakle, najnoviji Kingov roman nije “tvrdi” SF, baš nasuprot – ima tu elemenata kriminalističkog romana, putopisa, ljubavne priče, trilera. I naravno, horora, iako u vrlo malim količinama. Nekima se možda neće svidjeti što je King odlučio ne preskočiti sve te godine čekanja da se Oswald uopće pojavi u Americi, ali u tome i jest dio čari ovog romana, nostalgija za starim vremenima kad je sve ipak bilo jednostavnije. Iskreno, najmanje zanimljiv dio romana je gorepotpisanome bilo upravo Eppingovo nadziranje Oswaldovog stana.

Spomenimo za kraj da je King angažirao nekoliko političkih analitičara koji su mu pomogli osmisliti što bi se vjerojatno dogodilo da je Kennedy kojim slučajem ostao živ, te je jako dobro proučio Dallas i neslavno skladište školskih udžbenika kakvi su bili u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Velik trud iz kojeg je proizašao odličan roman. Iskrena preporuka.


Originalni naslov: 11/22/63: A Novel

Autor: Stephen King

Godina izdavanja: 2011.

Više s weba...

Možda te zanima:

2 Responses

  1. afro kaže:

    Zbilja ćeš me natjerati da pročitam knjigu. 🙂

  2. Stipe kaže:

    odličan članak!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *